Bolig oppvaskmaskinen

Published on februar 6th, 2017 | by Ola Michaelsen

0

den perfekte oppvaskmaskinen

Oppvaskmaskinen forenkler husarbeidet mye, og er en velsignet hvitevare i de fleste hjem. Men hvordan velger man egentlig riktig maskin til oppvasken? Hvilke funksjoner skal man se etter, og hva skiller en høykvalitetsmaskin fra en enklere modell? Her får du svarene som hjelper deg på vei, og gjør veien til den perfekte oppvaskmaskinen litt kortere.

Støynivå

Støynivå er en viktig faktor å ta hensyn til når man går til innkjøp av en maskin til å lette oppvaskarbeidet. Mange maskiner bråker en god del, noe som fort kan bli et forstyrrende element i kjøkkenet, særlig dersom nettopp kjøkkenet er husets oppholdsrom. For mange er kjøkkenet et sted hvor familien samles, også utenom måltidene, og hvor man gjør lekser, kontorarbeid, hører radio eller leser dagens aviser. Da er det avgjørende at dette ikke forstyrres av en pågående vask.

Lydnivå måles i desibel (dB), og gir et sammenligningsgrunnlag på tvers av merker og modeller. De beste maskinene i testen, ligger på 44 desibel i støynivå. Dette er solide maskiner med stillegående motorteknologi.

Energieffektivitet

Et annet mål som kan komme til å spille inn på valget for mange, er energieffektiviteten på maskinen. Dersom energiforbruket er stort, vil ikke en billig prislapp ha så stor økonomisk gevinst i det lengre løp. Med en energibesparende maskin, vil det kunne være flere hundrelapper å spare på den totale strømregningen i løpet av et år.

Energieffektiviteten måles langs en skala fra A-G, der A+++ er beste mulige karakter.

Dimensjoner

I en del kjøkken er plassmangel et problem. Da er ofte oppvaskmaskinen det første som bortprioriteres. Den tar opp en viss gulvplass, og man har ikke så mange alternativer til plassering enn nettopp på kjøkkenet. De er ofte svært tunge, og gjør seg ikke like godt i høyden heller.

Det er imidlertid kommet flere løsninger tilpasset mindre kjøkken. Med en smalere variant på 45 centimeters bredde kan man enklere få plass til en maskin på selv små kjøkken. Man må imidlertid være obs på at små maskiner må kjøres ofte, og at en 45 cm maskin kan gå på akkord med stender-verket, som pleier å ha 60 cm som standard. Dette kan ha betydning dersom man for eksempel skal ha panel bak maskinen.

Foruten breddemålene, oppgis også volum på de ulike maskinene. Kapasiteten, som henger sammen med volum, måles i antall kuverter. Dette målet strekker seg fra 5-6 på de minste, benkstående variantene, til 12-13 på de største. Er man flere i husholdningen, slik som i et kollektiv, en arbeidsplass eller en barnefamilie, bør man gå for sistnevnte størrelsesorden.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑