Mat Thaimat

Published on august 3rd, 2017 | by Ola Michaelsen

0

Den populære Thaimaten

Thaimat har vært populært i Norge lenge og det er nemt å ta med thaimat till dörren. Hva består de Thailandske rettene av?

Thailandsk mat har et godt rykte på seg for å være meget kryddersterk mat. Egentlig er saken det at de i Thailand streber mot å finne den perfekte balansen mellom  surt,søtt, beskt og sterk krydret middagsmat. Bruken av ferske urter og ferske krydder er imidlertid et veldig godt kjennetegn med den Thailandske maten. Dessuten så bruker Thailandske kokker stort sett en spesiell saus i omtrent hver eneste matrett i Thaikjøkkenet. Denne sausen blir laget av fermentert fisk.

Det finnes mange varianter av Thaimat men de mest kjente har fått en påvirkning utenfra, for eksempel fra Laos, Malaysia, Burma eller Kina.

RIS

Ris er den absolutt viktigste basisen i Thaimat og dette spiser man til de fleste måltider også.

Jasminrisen er verd sin vekt i gull blant innbyggerne i Thailand. Denne risen med sin søtlige duft av jasminblomster og sine lange riskorn er det absolutt fineste man kan servere til de fleste retter.

HOVEDRETTER

De fleste hovedrettene i det Thailandske kjøkkenet er stekte eller grillede med ris servert som siderett. Fisken tilberedes som hel og serveres som hel mens kylling og svinekjøtt deles opp i større biter før de blir tilberedt og servert som delikatesse.

CHILIPASTA OG CHILISAUS

Den smakfulle og velkjente chilipastaen og chilisausen er en Thailandsk klassiker og veldig mange Nordmenn har trykket denne til sitt bryst. Disse sausene utgjør også en basis i det Thailandske kjøkkenet. Sammen med disse blandes mange av de karakteristiske krydderne og urtene. Eksempelvis chili, hvitløk, rekepasta, lime og mange andre sterke gode kryddere.

LOKALE SPESIALITETER

Thaimat er meget berømte retter og disse er populære over hele verden og viden kjent.

Likevel så er det fullt mulig å dele dette kjøkkenet inn i grupper. Hver region har nemlig sine helt spesielle varianter av disse gode og kjente rettene, smakssatt av selve kulturen og de særkilte skikkene i hver enkelt region. Den sørlige delen er foreksempel meget godt kjent for sine milde karriretter og da ofte også med inspirasjon fra det Malaysiske kjøkkenet. I sør anvender man seg gjerne av gurkemeie og kokosmelk. Mat fra den østre delen av landet derimot har flest likheter med nabolandet Laos. Fisk er en mye brukt råvare i hele landet, det brukes både fisk fanget i saltvann og fisk fanget i ferskvann men om man da skal nyte de aller deiligste og ferskeste fiskerettene så bør man ta turen til kysten naturlig nok.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑