Økonomi Forbrukslån

Published on april 26th, 2017 | by Ola Michaelsen

0

Forbrukslån – grenser og bestemmelser

Kreditt-score og kredittvurdering

Den som ønsker å sikre seg et gode, for så å betale i ettertid, blir utsatt for det man kaller for en kredittvurdering. Dette gjelder alle typer abonnementer som inneholder ett kredittelement, så vel som rene forbrukslån. Andre tjenester som inneholder et kredittelement kan være telefonabonnement eller utstedelsen av kredittkort. En kredittvurdering er et utsagn om hvor stødig noen er økonomisk, og selve kredittvurderingen utføres sjeldent av banken selv. Den gjennomføres vanligvis av et kredittvurderingsselskap. Det finnes flere av disse i Norge, og de gjør alle sine egne vurderinger. Derfor kan det hende at du vil få små avvik i hvor godt ditt neste tilbud om forbrukslån kommer til å være.

Selskapene gir tilbakemelding i form av et enkelt tall, som indikerer din økonomiske helse. Vanligvis brukes en skala fra 0 til 100 eller 1 til 100 for å betegne noens kredittverdighet, men det finnes også skalaer fra 1 til 1 000. De fleste av oss ligger og dupper midt på denne skalaen, mens noen velstående ligger over, og noen fattige ligger under.

Den som søker om et vanlig forbrukslån burde ligge over 40. Ligger man under kan regne med å få et automatisk avslag på en digital søknad. Det betyr ikke at alt håp om lån er ute, men det betyr at man må legge inn en ekstra innsats, og snakke med banken på egen hånd, i stedet for å sende inn en digital søknad.

Hva påvirker kreditt-scoren?

Det finnes få quick-fixes for en dårlig kreditt-score, men det finnes noen få. Det viktigste man kan gjøre, er å kvitte seg med eventuelle betalingsanmerkninger. Noen ganger er dette lettere sagt enn gjort, men det hender jo at man flytter, og at noen regninger går til inkasso. Da er det lurt å sjekke hva som ligger inne, og betale dette. Etter det vil man oppleve en radikal forbedring i kreditt-scoren.

Foruten dette, er det andre ting som påvirker, men som du ikke nødvendigvis kan gjøre så mye med. Lav alder, hyppig flytting i løpet av de siste fem årene, så vel som en inntekt som ligger under gjennomsnittet, er alt sammen ting som trekker ned kreditt-scoren, og som gjør det vanskelig å få godkjent en søknad om forbrukslån.

Når det kommer til alder, er dette noe som man bør bite seg merke i. En vanlig aldersgrense for forbrukslån ligger på 20 år. Om du er yngre, så kan det bli vanskelig å få et forbrukslån.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑