annonse

Published on april 19th, 2021 | by Ola Michaelsen

0

Invester i helsen din

Det å investere i helsen vår, er noe vi alle vet er viktig, men det er ikke alltid at det betyr at kunnskap fører til handling. Vi mennesker er nemlig skrudd sammen på en måte, der hvor det som virker mest tilfredsstillende akkurat nå, er det vi ofte velger. Enten det gjelder å bli i senga i stedet for å løpe en morgentur, spise en sunn frokost i stedet for å ta en croissant i hånda på vei til jobb eller å legge fra seg mobilen før sengetid for å forbedre søvnen vår. 

Når vi er barn, har vi voksne som hjelper oss med alle de tingene det betyr å ta vare på oss selv og helsa vår, men når vi vokser opp, blir det ansvaret plutselig lagt på oss, selv om vi kanskje ikke har fått viktigheten av det artikulert på en måte som gir mening for oss. Noen kan være heldige med at de har alt det grunnleggende på plass, sånn at fokuset bare blir på rutinene våre. Det kan for eksempel være å ha en skikkelig god kontinentalseng for eksempel. 

Det å ha en skikkelig god seng er nemlig en av de aller viktigste tingene å få på plass hvis man vil sikre seg at man får sove skikkelig godt. En god seng er hele utgangspunktet for å sove skikkelig godt. Resten er søvnrutiner, som vi kan optimere på mange forskjellige måter for å sørge for at vi gir oss selv de aller beste forutsetningene for å sove godt.  

Optimer søvn-hygienen din 

Når det kommer til å sove godt, er det ikke bare fordi det føles godt. For faktisk er søvn en av de aller mest avgjørende faktorene når det kommer til både den mentale helsen vår og den fysiske helsen vår. Derfor er det skikkelig viktig at vi prioriterer god søvn-hygiene i hverdagen, sånn at vi kan sørge for å gi oss selv de aller beste forutsetningene for å ha det bra. 

Når vi snakker om søvn-hygiene snakker vi om alle de små tingene vi gjør som påvirker hvor godt vi sover på. Det gjelder for eksempel hvor mye kaffe vi drikker i løpet av dagen og ikke minst når den siste koppen vår er. Det gjelder hvilke rutiner vi har i forhold til når vi legger oss og når vi står opp – for det å sove lenger i helgene har faktisk ikke en positiv innvirkning på søvnen vår hvis vi har sovet mindre i uka, det ødelegger bare rytmen vår enda mer.  

Det gjelder ikke overraskende også hvor mye og hvordan vi bruker mobilen vår, med særlig stor vekt på de siste par timene før vi legger oss. Det er alle sammen ting som føles irriterende i øyeblikket kanskje, men når rutinene er på plass er det utelukkende en god ting, og ikke minst kommer man vil å kjenne det på søvnen. 


About the AuthorBack to Top ↑