Økonomi Refinansiering

Published on februar 5th, 2017 | by Ola Michaelsen

0

Refinansiering – et klokt valg for mange

Refinansiering betyr ganske enkelt at man tar opp et nytt lån for å betale et gammelt, eventuelt at man tar opp lån med sikkerhet i noe man allerede eier (som oftest eiendom). I det første tilfellet er gjerne formålet å få bedre betingelser på det nye enn på det gamle lånet. Den som refinansierer i det andre tilfellet ønsker på sin side som regel å gjøre noe av det man allerede eier om til likvide penger, det vil si gjøre dem tilgjengelige for forbruk eller investeringer av ulike slag. I noen tilfeller kan det også være et alternativ til å måtte selge en eiendom, eller andre eiendeler, for å betale uventede utgifter, for eksempel i forbindelse med arbeidsledighet, sykdom eller dødsfall i familien.

Refinansiering kan være et særlig klokt valg for den som sitter med betydelige lån med høy rente, som for eksempel forbrukslån eller kredittkortgjeld. Dersom du er en kredittverdig person med fast inntekt eller verdifulle eiendeler, kan du som regel sette deg ned med en bank og få samlet slike større og mindre lån med høy rente på ett sted, samtidig som du kan få redusert renteutgiftene dine og få bedre oversikt over egen økonomi. Dette kan være et avgjørende vendepunkt i privatøkonomien for mange, særlig hvis man samtidig lykkes med å forandre på bruken av kredittkort og unngår å ta opp nye forbrukslån.

En annen vanlig årsak til at man velger en slik løsning kan være at man sitter på store aktiva, som for eksempel en nedbetalt leilighet eller hus verdt flere millioner kroner, men samtidig mangler penger til noe man ønsker seg. Det kan være bil, båt, en flott reise, eller simpelthen en sjenerøs konfirmasjonsgave. Dette er en paradoksal situasjon som oppstår ganske ofte i Norge, der så mye av det folk eier er saltet ned i eiendom som naturlig nok mangler likviditet. Da kan det være en løsning å søke ny finansiering på boligen, og så lenge man har råd til å betale på lånet vil banken som regel stille få spørsmål om hva pengene skal brukes til. Mange benytter også denne muligheten til å pusse opp boligen og dermed øke dens verdi ytterligere, samtidig som man øker trivselen og livskvaliteten i sitt eget hjem.

Refinansiering er med andre ord en fleksibel finansiell strategi som det vil være lurt å se nærmere på både for den som sliter litt med å betale på sine lån, og den som kanskje ikke har lån men har behov for større likviditet.

Les mer om refinansiering her.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑