Bolig Tremøbler

Published on juli 9th, 2017 | by Ola Michaelsen

0

Tips om tremøbler

Tre er et levende materiale og trenger derfor omsorg og kjærlighet når det er revet bort fra sin livskilde og omgjort til et møbel. Møbler fra Traevarer.no trenger rengjøring og regelmessig vedlikehold for at det skal holde seg i lengden.

Inneklima. Siden tre er et levende materiale beveger det seg. Tre i varme blir tørt og sprekker. Vått tre svulmer opp og trekker til seg vannet. Har man for mye luftfuktighet vil treet få mug og sporer i seg. Er det varmt sprekker det. Det er derfor anbefalt at man holder temperaturen inne på ca. 21 grader og at man holder luftfuktigheten lav. Dette er ikke så altfor vanskelig i Norge da man har varme på om vinteren og da det ikke blir altfor varmt om sommeren. Luftfuktighet kan være en utfordring noen steder. Han man lufteanlegg inne tørker dette luften og man får en lavere luftfuktighet.

Fargeendringer. Tre endrer farge etter hvor mye lys det får. Får tre masse lys blir det lysere. Det er derfor anbefalt at man først setter tremøbler inn i huset og lar det stå noe tid før man setter for mye ting på det for å først se hvordan det forandrer farge. Da unngår man at bordet får en flekkede fargeforandring. Deretter må det skjermes fra sollys.

Behandling. Tremøbler er enten behandlet eller ubehandlet. Hvis man har et ubehandlet møbel kan det være greit å behandle det for å beskytte treet. Olje eller annet er mest vanlig beskyttelse for treverket.

Rengjøring. Ubehandlet tre må behandles og rengjøres veldig forsiktig da det meste suges inn i treet og vil forandre farge. Her må tørre kulter brukes. Er treet derimot behandlet kan man fint bruke fuktige kulter. Det må passes på at det ikke brukes unødvendig mye vann og at det ikke ligger igjen vann på bordet etterpå. Det kan fort bli mugg av vann på bordet eller annet tremøbel.

Voks. Voks er kanskje den beste måten å behandle tremøbler. Den gir et beskyttende lag og gir styrke og liv i treverket. Det viktigste man må gjøre når man legger på voks er å ikke legge på for mye. Det er en uting å legge på for mye voks. Da blir ikke al voksen sugd opp og det legger seg et fettlag på møblet.

Polering. Når voksen er tørr kan man polere møbelet. Det skal ikke ta så lenge før man kan polere. Det kan ta så lite som 15 minutter før man kan polere.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑