Helse søvnen

Published on mai 10th, 2018 | by Ola Michaelsen

0

Viktigheten av søvn

Den gode søvnkvaliteten skal selvfølgelig skje på de riktige tidspunktene og ikke minst i den beste mulige sengen. Hvis du ikke har en god seng og de riktige madrassene, kan det fort bli til en natt med mye snuing og uro. Her kan du se en seng som er kåret til best i test, og du kan også få nyttige tips til valg av seng.

Søvnløshet er ikke til å spøke med. En god søvnkomfort skaper mentalt velvære, fysisk velvære og en god og trygg livskvalitet.

Hvordan du føler deg komfortabel når du våkner om morgenen, avhenger delvis av hva som skjer mens du sover. Under søvn fungerer kroppen din på den måten at den lader opp en sunn hjernefunksjon, og den opprettholder din fysiske helse. For barn og tenåringer bidrar søvn også med til å fremme veksten og utviklingen av den unge kroppen slik at tenåringen bedre kan forberede seg på en voksen alder.

Hvis du mangler søvn, kan du pådra deg skader og du kan fort miste konsentrasjonsevnen, som i verste fall kan føre til ulykker på grunn av manglende oppmerksomhet. På lang sikt kan pågående søvnmangel øke risikoen for kroniske helseproblemer.

Søvnløshet og hyperaktivitet om natten kombinert med stress påvirker din evne til å tenke klart, det påvirker dine reaksjoner, arbeid på dagtid, din evne til å lære og generelt påvirker det også dine sosiale ferdigheter inkludert muligheten til å være sammen med andre mennesker.

Søvnen og hjernefunksjoner

La oss stoppe et øyeblikk og se på hjernen. En god natts søvn er en forutsetning for at hjernen din skal fungere ordentlig. Det er mens du sover at hjernen forbereder deg til neste dag. På den måten finner du ubevisst nye måter som vil hjelpe deg med å lære å huske informasjon.

Forskningsresultater indikerer at en god natts søvn forbedrer evnen til å lære. Og dette gjelder enten du skal lære matematikk, eller om du skal lære pianoets edle kunst. Selv det å finne den perfekte og riktige svingen med golfkølla kan bli enklere om du sover godt.

Søvn hjelper deg også med å skjerpe oppmerksomheten, ta de riktige avgjørelsene og være kreativ.

Vitenskapelige resultater tyder på at søvnmangel påvirker aktiviteten i noen av hjernens deler. Hvis du lider av søvnmangel, påvirker dette på ting som å ta avgjørelser, løse problemer, kontrollere dine følelser og atferd, og din evne til å takle forandring. I verste fall fører søvnmangel til depresjon, selvmord og risikotakende adferd.

Barn og tenåringer som lider av søvnmangel, kan få problemer med å være med andre. De kan føle seg sinte og impulsive, har ofte humørsvingninger, føler seg triste eller deprimerte eller mangler motivasjon.

De kan også ha problemer med å være oppmerksomme, og de kan ofte få lavere karakterer og føle seg stresset.

Kroppens advarselssignaler

Søvn spiller en viktig rolle i din fysiske helse. Søvn er en del av en helbredelsesprosess, og søvn bidrar til å fremme hjertefunksjonene og måten blodkarene dine arbeider på.
Løpende søvnmangel er forbundet med økt risiko for hjertesykdom, nyresykdom, høyt blodtrykk, diabetes og i verste fall slag.

Mangel på søvn øker også risikoen for fedme. For eksempel viste en studie av tenåringer at for hver tapte søvn tid økte risikoen for overvekt. Mangel på søvn øker også risikoen for fedme hos alle aldersgrupper.

For diabetikere er det godt å vite at søvn påvirker kroppens opptagelse av insulin. Søvnmangel resulterer i et høyere enn normalt blodsukkernivå, noe som kan øke risikoen for diabetes.

I den dype delen av nattesøvnen frigjøres hormonet for normal vekst hos barn og tenåringer. Dette hormonet øker også muskelmassen, og det bidrar til å reparere celler og vev hos barn, tenåringer og voksne. Søvn spiller derfor en stor rolle i puberteten og generelt for ens fruktbarhet.

Ditt immunsystem er avhengig av søvn for å holde seg frisk. Dette systemet forsvarer kroppen mot fremmede eller skadelige stoffer.

Søvnmangel kan over tid endre måten immunforsvaret ditt responderer på. For eksempel, hvis du lider av søvnmangel, kan du ha problemer med å bekjempe vanlige infeksjoner.

Gjør noe med det

Kvaliteten på sengen er ekstremt viktig i denne konteksten. Både sengen og madrassen skal passe til kroppen din. Så det er en god ide å konsultere en sengeekspert og holde seg informert på de riktige nettstedene.

I tillegg bør du tenke på sengens levetid, denne bør nemlig vare så lenge som mulig. Det er derfor viktig at kvaliteten er der, slik at den kan levere god søvn i mange år.

Med tanke på at vi bruker så mye av livet vårt sovende om natten, er det ikke en god ide å tenke at søvn bare er søvn. Innstillingen med at man kan sove når som helst, hvor som helst og med hvem som helst, må man legge fra seg.

Hvis engelskmenn kan si «My home is my castle», kan jo vi si «My bed is my life» – når det er så mange negative effekter av dårlig søvn, er det nemlig viktig at du får den riktige sengen.

Her er det viktig å få oversikt over markedet for senger og madrasser i høy kvalitet. På nettet i dag finner du mange gode sider som fokuserer på senge-tester. Du skal jo sove minst 6 til 8 timer i løpet av et døgn, og for at disse timene skal gi deg den perfekte hvile og søvn, må du ligge i den rette sengen.

Det er en dårlig idé å gå på kompromiss når det gjelder kvalitet. Da vil du risikere å kaste penger ut av vinduet fordi det du faktisk får, er ubrukelig.

En god seng bør ses på som en investering og den skal være langvarig. Det som virker å være dyrt i dag, kan raskt vise seg å være billigere i fremtiden. Dette er fordi sengens liv er lengre – investeringen er med andre ord over flere år enn rabattmadrassen kan tilby. Her gjelder det gamle utrykket: du får det du betaler for.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑