Mote Sixpence

Published on august 10th, 2016 | by Ola Michaelsen

0

Skap et stilig uttrykk med sixpence

Sixpence – en hatt med mye historie

Den flate skyggeluen er tilbake. Faktisk har den klassiske sikspensluen vært i motebildet siden 1500-tallet, og er inspirert av den flate baretten for menn. Den stammer fra England, da man bestemte att alle menn og gutter over seks år måtte gå med en kaskett av ull på søndager og helligdager for å fremme forbruket av ull produsert i England.  Sixpence eller sikspens, som den kalles på godt norsk, har altså vært populært hodeplagg for alle samfunnsgrupper, og er blitt brukt til både arbeidsbruk, på fritiden som casual bekledning og til sport. Det er også derfor att den blant noen kalles for en golfluen i dag. Det originale navnet for sixpencen er egentlig bare flat cap, men i Norge er den kalt sixpence fordi den originale hatten var gjort av seks stykker stoff.

I dag er den flate sixpence med skyggelue enda populær. Fordi den er brukt og elsket av så mange ulike typer er den også assosiert med mange ulike ting. I USA assosierer man den med taxisjåfører, og den kalles derfor en ”cappy cap” eller ”driving cap”, og i Australien er den mye brukt av eldre menn og derfor kalles den ”grandpa-kaskett” på andre siden av jorden. Uansett alder, yrke eller stilling, så er flat capen eller sixpencen ett klassisk tilbehør, som aldri kommer gå av mote. Det er også et moderne tilbehør som er veldig vanlig å se i hverdagen, og sixpencen har spesielt vunnet stor innpass hos mange menn etter at flere kjendiser har ikledd sig en sixpence for å gjennomføre et outfit og bruke hatten som prikken over i’en. Det er en av de mest bestselgende hatter i dag.

Hattemote for menn

Trodde du bare hatter var for gamle menn eller engelske rikmenn? Da tar du veldig stor feil. Nei, hatter er kommet for å bli, og hatter trender mer enn aldri før i øyeblikket. Hatten har siden tidens begynnelse vært et symbol for stil og satt prikken over i’en til de fleste bekledninger. En sixpence har vært symbolet for både arbeiderklasse og engelske adelsmenn, slik en bowlerhatt har uttrykt status og eleganse. Spesielt sixpencen har vært svært populært siden 1500-tallet, og selv om den i mange år har vært forbunnet med bestefars hodeplagg, så er den for alvor kommet inn i motebildet for unge og voksne menn. Den gir et avslappet uttrykk som samtidig utstråler motebevissthet og stil. Den kan brukes av alle, og den kan tilføre nytt liv til en bekledning. Den originale sixpencen er gjort av bomull, og kan derfor også være veldig bra for å holde på varmen når det blir vinter.  Om man bare skal investere i en hatt til garderoben sin er sixpencen et opplagt valg. Den går til alt, og du følger samme stilen som populære engelske kjendiser som David Beckham og Justin Timberlake. Velg en sixpence hatt i en nøytral farge, og du har en ny følgesvenn i garderoben din der kan hjelpe på friske looket ditt opp.

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑