Økonomi gjeldsregistre

Published on januar 14th, 2019 | by Ola Michaelsen

0

Grønt lys til gjeldsregistre

Regjeringen ønsker å demme opp for nordmenns låneiver og et av flere nye tiltak er gjeldsregistre. Kort fortalt vil et gjeldsregister gi långivere som opererer på det norske markedet mulighet til å se den totale gjeldsbyrden søkere om forbrukslån allerede har.

Tre foretak har fått grønt lys

Det var gjeldsinformasjonsloven som åpnet for muligheten til å gi konsesjon til driften av gjeldsregistre, og nå har altså tre ulike selskaper fått konsesjon. Dette er:

 

  •         Experian Gjeldsregister AS
  •         Norsk Gjeldsinformasjon AS
  •         Gjeldsregisteret AS

 

Disse tre har nå fått den formelle tillatelsen til å starte opp, og dermed kan innsamlingen av gjeldsopplysninger starte. Alle banker og finansieringsinstitusjoner som driver i Norge har plikt til å levere gjeldsinformasjon til registrene, og fristen for dette er sommeren 2019.

Håpet er at gjeldsregisteret sammen med forslaget til ny forskrift, der det stilles krav til maks samlet gjeld i forhold til inntekt og en toleranse for en viss renteøkning, skal demme opp for utfordringen vi står overfor. Det at mange nordmenn har mer gjeld enn det de klarer å betjene, skaper problemer utover dårlig økonomi.

Norsk Gjeldsinformasjon

Det er Finans Norge som står bak Norsk Gjeldsinformasjon. Dette registeret skal fungere på den måten at den finansinstitusjonen som ber om informasjon om deg kun får se hvor mye lån uten sikkerhet du har og ikke hvor du har den. Dette gjøres for å lagre så lite data som mulig.

Gjeldsregisteret AS

Her er det Evry som står bak og de vil etablere enn database der dataen fra banken blir kopiert og lagret.

Experian Gjeldsregister AS

Experian driver ellers med blant annet kredittvurderinger og denne delen av sin forretningsvirksomhet vil de innlemme i gjeldsregisteret. På den måten kan kunden få informasjon og foreta en kredittsjekk på en og samme gang.

Datatilsynet er ellers skeptiske til dette med et gjeldsregister, da de mener det er et for stort inngrep i nordmenns personvern. Forbrukerrådet på sin side er i likhet med Finanstilsynet positive til de nye registrene. Det skyldes at også du som privatperson har mulighet til å logge deg inn og få en oversikt over hvor mye du har i usikret gjeld.

Ønsket er at registrene med tiden skal gi oversikt over all gjeld, som gjeld til det offentlige, kausjonistansvar og sikret gjeld, som blant annet boliglån. På den måten får både du og den du søker lån hos total oversikt over all gjelden du måtte ha.

Slik holder du styr på økonomien din

Dersom du ønsker å låne penger uten sikkerhet er det smart å ha en plan. Det første du bør gjøre er derfor å føre avdragene inn i budsjettet ditt, og om du ikke har et budsjett bør du lage deg et. Det er viktig å begynne tilbakebetalingen med en gang, slik at du blir ferdig med lånet i tide. Renten løper nemlig hele tiden, og dersom du utsetter betalingen vil lånet bli dyrere.

Om du har kredittkort, så sørg for å ikke ha flere stykker. Det kan være lurt med et i forbindelse med ferie og slikt, blant annet fordi kredittkortet inneholder en avbestillingsforsikring. Det kan også være lønnsomt å bruke kredittkortet når du handler på nettet. Dette skyldes igjen at flere kredittkort har forsikring i tilfelle varen ikke kommer frem til deg. Du bør likevel ikke bruke kredittkortet til impulskjøp, og da kan trikset være å la det ligge hjemme.

Har du penger til overs bør du betale ekstra inn på de dyreste lånene dine, altså forbruksgjelden. Sett opp denne gjelden i prioritert rekkefølge og kvitt deg med den gjelden som har den høyeste renten først.

Neste skritt kan være å be om refinansiering. Dette er spesielt lønnsomt om du skylder penger til flere aktører. Har du friverdi i boligen din kan du sjekke om det er mulig å utvide boliglånet, slik at du kan betale ut den dyre gjelden.

 


About the AuthorBack to Top ↑